Bredbånd vs mobilt internet

Dækning

Det mobile bredbånd dækker ikke hele Danmark med høj hastighed. Du kan få lav hastighed næsten overalt i Danmark såvel som du kan ringe i mobiltelefon næsten alle steder i dag.
Bor du på landet er der altså kun mulighed for lav hastighed og her er ADSL langt langt bedre til prisen.
Bor du i en gryde, i en skov eller langs kysten vil du typisk også opleve, at du kun kan få en meget lav hastighed.

Prisen

ADSL bredbånd er faldet i pris lige siden det kom på markedet, men i de sidste 3 år er prisfaldet stagneret og i kraft med udviklingen og konkurrencen indenfor mobilt bredbånd, er prisspændet indsnævret.
På de helt lave hastigheder kan du opleve at et mobilt bredbånd er billigere end ADSL.
Dertil skal lægges at du ofte får en såkaldt internet router med i prisen påADSL og det skal der betales ekstra for, hvis du ønsker en til dit mobile bredbånd, det kaldes en 3G router, dem kan du læse lidt om her

På de høje hastigheder, er det også stadigvæk ADSL som er billigst. Dog har Telia lanceret et lille bitte netværk af 4G lte master centralt i Danmarks 4 største byer ogher kan du få hastighed op til 80 Mbit til 399 pr. måned, det er faktisk bedre end ADSL, men virker så også kun MIDT i de store byer, tager du det med bare 10 km fra centrum , vil du max opleve 7 mbit hastighed.

Hastigheden

Når du klikker på en www adresse, går der et par millisekunder til din pc får forbindelse til hjemmesiden og begynder at vise den.
Den hastighed har ikke noget at gøre med, hvor hurtigt du kan downloade, det kaldes PING hastigheden.
Altså hvor hurtigt kan du komme i kontakt med nettet = pinge nettet.

Her er ADSL ekstremt hurtigt i forhold til mobilt bredbånd. En typisk kontakt tid er på 18 millisekunder med ADSL og ofte 100 eller langt mere på mobilt bredbånd. Telias nye 4G skulle være på niveau med ADSL, men igen, hvem er heldig at bo hvor det er udbredt? kun ganske få.

Download og specielt upload hastigheden er også langt hurtigere på ADSL end på Mobilt bredbånd.