Det danske mobilnet

Internetudbyderne har opbygget deres netværk af master over mange år. I den spæde begyndelse kunne man kun få meget langsomt mobilt bredbånd. Man brugte dengang en teknologi som kaldes EDGE, vi snakker midt 90’erne i Danmark.
EDGE var let at implementere på de eksisterende mobiltelefon master og derfor er der stort set en mast med EDGE over alt i Danmark, hvor din mobiltelefon virker dvs. nærmest 98% dækkende.

Da 3G teknologien blev opfundet, opgraderede teleselskaberne ikke bare sådan lige ALLE master til den nye teknologi, det var alt alt for dyrt, så derfor valgte man at opgradere de master, som er i tæt befolkede områder, for at prioritere.

Derfor er det, at du på landet godt kan tilslutte et mobilt bredbånd og surfe ved hjælp af teleselskabernes EDGE master, men du kan ikke altid få adgang til en 3G mast, fordi der ganske enkelt er for langt fra dig til den nærmeste 3G mast.

EDGE hastigheden

mobilnetEDGE giver dig mulighed for at surfe med ca. 100 til 150 kbit hastighed. Det er meget langsomt og du vil opleve at skulle vente på at internetsiderne du klikker på kommer frem. Det kan være yderst irriterende og giver en dårlig oplevelse.

3G hastigheden

Med 3G kan du opleve fra 200 kbit til ca. 1,5 mbit.
Det giver en langt bedre oplevelse og du bliver ikke generet så kraftigt af ventetider, når du surfer.

3G turbo hastigheden

3G turbo er igen en ny teknologi, som er mindre udbredt end 3G. Her har teleselskaberne igen prioriteret de størst befolkede områder i Danmark øverst og det er derfor endnu færre, der kan opleve at kunne koble på en mast, der har denne teknologi installeret.
3 var de første i Danmark, til at tilbyde denne teknologi godt dækkende og du kan opleve op til 32 mbit hastighed, TDC er dog også med på 32 mbit vognen.

Med 32 mbit vil du opleve internettet, som det du kender fra ADSL bredbånd i hjemmet.
Der vil dog stadigvæk være en smule mere ventetid når du surfer rundt, men oplevelsen er meget tæt på ADSL med kabel i jorden.

3G LTE også kendt som 4G

En sprit ny teknologi, som for første gang blev tilgængelig i Danmark i December 2010.
Der er kun dækning i 140 danske byer pt som du kan koble på og deres rækkevide er meget begrænset. Derfor kan du kun komme på 4G nettet, hvis du bor i centrum af DK’s største byer.
Hastigheden er helt op til 80 Mbit og altså lynhurtigt, klart fremtiden i Danmark, men kun forbeholdt få områder endnu.

5G hastighed

Teoretisk op til 1.000 mbit sek. Typisk omkring 200 mbit/s i praksis.
Er du interesseret i den tekniske udvikling af 5G på det danske marked? Så Anbefaler vi, at du følge med på 5Ginternet.dk, hvor alle nyheder om udviklingen samles.

Hvordan opleves hastigheden?

Hvis du bor i et område, hvor teleudbyderne dækker med alle hastigheder, vil jeg anbefale, at du overvejer nøje hvad du vil benytte et mobilt bredbånd til.

4 – 5 mbit giver dig en oplevelse, som du vil være tilfreds med, hvis du primært skal surfe og tjekke mails.
Skal du hente store filer, f.eks. store billeder, musik og film, så skal du overveje en af de lidt højere hastigheder for at ventetiden ikke irriterer dig.

De fleste vil være tilfreds med denne hastighed.

5 – 16 mbit vil give dig en lidt mere flydende oplevelse og mulighed for f.eks. at se film direkte streamet uden afbrydelser. Næsten på niveau med en almindelig kablet adsl forbindelse.

16 – 80 mbit, er for dig, der vil benytte et mobilt bredbånd som primær internetforbindelse og ikke vil gå på kompromis med oplevelsen.
Det kan f.eks. være til arbejdsbrug eller til at spille computerspil med.

Læs også om hvordan du vælger et passende mobilabonnement til dine børn – her er en lille guide til – Barnets første mobil